tirsdag 22. september 2015

Greentom Upp, en vogn utenom det vanlige

Nå er den her, verdens grønneste og mest miljøvennlige barnevogn, designet og produsert av det nederlandske merket Greentom. Alle vogndelene er produsert av resirkulerte plastflasker og naturlige materialer som de har funnet lokalt. Og produksjonen av barnevognene foregår også lokalt for å minske unødvendig transport og utslipp. Her har de altså tenkt miljø fra begynnelse til slutt, og alle deler av produksjonen er gjort mest mulig miljøvennlig med filosofien "less is more".  Som de selv skriver:

Planet Earth
Greentom’s mission is to create 100% green products. To color the world and the future of our kids a little (okay, preferable a lot) greener. We believe less is more. It starts at the drawing table by optimizing all product parts. It ends with the most comfortable, sustainable and affordable stroller on planet


Og man skulle kanskje tro at denne filosofien fører frem til en kjedelig og mindre brukervennlig barnevogn? Men så feil kan man ta. Greentom Upp er nemlig en av de kuleste, letteste og mest praktiske barnevognene vi har vært borti. Så her er det fullt score og mange tomler opp for Greentom, som har klart å lage en 3-i-1 vogn som passer fra nyfødt og så lenge barnet har behov for vogn (ca 4-5 års alder).

Greentom Upp kan kjøpes som:

1. Sportsvogn
2. Vendbar sportsvogn
3. Bagvogn + vendbar sportsvogn
4. Bagvogn + vendbar sportsvogn + sportsvogn


Understell:
Det er det samme understellet som brukes på alle 3 vognvariantene. Og dette superlette understellet (veier 7 kg) tar utrolig liten plass sammenlagt og kan stå av seg selv sammenlagt (lett å plassere i bilen, gangen, boden etc). Handlekurven er ikke blant de største, men den er lett å komme til og den er faktisk romsligere enn den ser ut (rommer 10 liter). Hele understellet er laget av resirkulert plastikk (polypropen), og dette materialet gjør at understellet er mye lettere, mer tøyelig og mer holdbart enn andre vognunderstell. Man skulle tro at resirkulert plastunderstell var hardt og stivt, men vi har nå fått oppleve av denne vognen er mye mykere og har vesentlig bedre trillekomfort enn tilsvarende "vanlige" barnevogner. Så selv om den ikke har noe særlig fjæring, er vognen myk å trille og den gir litt etter på ruglete underlag. Her spiller selvfølgelig de doble kulelagrene i hjulene samt støtdempingen også en viktig rolle. Vi er virkelig imponert over dette understellet, og det største plusset er muligens vekten som kun er 7 kg, i tillegg til at de har laget rom mellom bakhjulene for lange ben. Understellet legges sammen på 3 sekunder!

1) Sportsvogn:


Greentom Upp Classic er en ren sportsvogn med romslig sittedel og dekkende kalesje. Den har hvilestilling, 5 punktssele og er designet til bruk fra 6 mnd til ca 4-5 år (18 kg). Den har avtagbar bumperbar (frontbøyle) og alle tekstilene er avtagbare og kan vaskes. Alle tekstilene er laget av resiskulerte PET-flasker. Greentom Upp Classic sportsvogn veier kun 7 kg.


2) Vendbar sportsvogn:


Greentom Upp vendbar sportsvogn veier 7,5 kg og har 5 ulike sitte-/og liggestillinger. Designet til bruk fra 6 mnd til ca 3 år (15 kg). Sittedelen kan vendes begge veier, og det følger med 5 punktssele, avtagbar bumperbar (frontbøyle) samt en dekkende kalesje med ekstra solskjerm. Alle tekstilene (laget av resirkulerte PET-flasker) er avtagbare og kan vaskes.


3) Bagvogn:


Greentom Upp bagvogn veier kun 8 kg og har en meget romlig babybag med en liggelengde på nesten 80 cm, med en supermyk 100% naturlig bio-madrass. Babybagen har en dekkende kalesje med ekstra solskjerm, i tillegg til at den leveres med avtagbart stormtrekk.


Førsteinntrykk:
Det er første gang en vogn har blitt tatt så godt i mot av mannfolkene på jobben:) Vanligvis ser de så vidt bort på nye vogner, men denne gangen var det trilling opp og ned i gangen og kommentarer som:

- "Denne var tøff!"

- "Mye bedre å trille enn de andre vognene"

- "Den veier jo ingenting" (og han løfter hele vognen med lillefingeren...)

- "Digger at hele understellet er fast, så man slipper sånne vanlige håndtak hvor man kjenner at leddene gir etter"

Så vi kan vel trygt si at denne vognen er Pappa-vennlig:) Og den kvinnelige delen (les undertegnede) var egentlig helfrelst allerede etter første trilletur. Jeg hadde egentlig ikke så høye forventninger til trillekomforten, da jeg så for meg at en vogn laget av resirkulert plast skulle var temmelig stiv og hard. Og med tanke på prisen, var jeg sikker på at de hadde lagt mest tyngde på miljøet og mindre tyngde på brukervennlighet og komfort for foreldrene. Så jeg fikk meg en virkelig overraskelse da jeg trillet vognen første gangen, for det er lenge siden jeg har trillet en så lettkjørt barnevogn. For det første veier den jo så og si ingenting, og man kan enkelt og greit trille vognen med en hånd (selv med et stort barn på 18 kg oppi). Hjulene er også større enn jeg trodde, og i følge leverandøren kommer den seg fint frem også på vinterføre. Så vi gleder oss til å teste den på snø. Som sagt gir plastunderstellet og støtdemperne etter på ulent underlag, slik at vognen ikke rister. Og det var vel det punktet jeg ble mest overrasket over, og som gjør at jeg nå forstår at denne vognen kan brukes til mye mer enn en reisevogn.

Det er få barnevogner som kan sammenlignes med denne når det kommer til vekten, og med en vendbar sportsvogn på 7,5 kg og en bagvogn på kun 8 kg, vil jeg vel tro at den har få konkurrenter i samme vektklasse. Videre blir den veldig liten sammenlagt og sportsvognen måler kun 72 x 55 x 25 cm sammenlagt.

Vi kan vel oppsummere og si at vi gir denne barnevognen tommel opp på alle plan, vi elsker filosofien til Greentom og avslutter med følgende Greentom-sitat:

Kids grow upp fast. When they start asking you for skate boards, don’t hesitate to return your products to us. We can re-use or recycle all parts.

1 kommentar:

Aimée sa...

Hei, Jeg hadde egentlig bestemte meg for en bumbleride indie 4 (jeg har skrevet en e-mail til deg om det) men siden jeg har en TFK joggster twist fra før så ønsker jeg meg mest en lett "byvogn" som kan brukes fra nyfødt til ca 2,5 år alder. Ser at de går nesten for samme pris....Kanskje den vogn skulle være en bedre alternativ for meg? Synnes det er så vanskelig å bestemme når jeg ikke kan se på vogner selv :)

takk for hjelpen :)